Blog

7 Beneficii surprinzatoare ale socului

7 Beneficii surprinzatoare ale socului

Cele mai importante beneficii pentru sanatate ale socului includ abilitatea de a atenua alergiile, intarirea sistemului imunitar, protectia impotriva bacteriilor si a infectiilor, diminuarea glicemiei, ajutor in pierderea greutatii, moderarea procesului digestiv si incetinirea raspandirii celulelor canceroase.

Ce sunt fructele de soc?

Fructele de soc provin din planta numita Sambucus , cel mai des intalnita ca soc sau floare de soc. Numele stiintific intreg a celei mai cunoscute variante, din care provin majoritatea fructelor de soc este Sambucus nigra. Fructele de soc se gasesc in primul rand in emisfera nordica, mai ales in europa si america de nord, totusi exista si specii cultivate in australia. Fructele sunt negre sau albastru inchis si au o aroma dulce, intepatoare ceea ce le perfecte pentru desert, sirop, gem, jeleuri si ca baza pentru diverse cocktail-uri si bauturi. Vinul provenit din fructele de soc este foarte popular si poate fi facut acasa foarte simplu.

Deoarece majoritatea fructelor din genul Sambucus sunt toxice, este sugerata prudenta si prepararea, gatirea fructelor de soc este intotdeauna o alegere inteleapta. Ramurile, frunzele si crengile contin cantitati mici de cianura, ce se pot acumula in corp si prin urmare pot fi fatale, deci fiti atenti! In orice caz, in ciuda riscurilor implicite ale fructelor de soc, ele contin o multime de nutrienti benefici prin urmare au facut parte din medicina traditionala timp de sute de ani si cateva dintre aceste beneficii pentru sanatate au ajuns un trend majoritar. Popularitatea recenta a fructelor de soc poate fi atribuita faptului ca au fost descoperite multe beneficii pentru sanatate ale acestui fruct, care sunt explicate in cele ce urmeaza!

Valoarea nutritionala a fructelor de soc

Fructele de soc contin nutrienti printre care minerale cum ar fi fier, potasiu, fosfor, si cupru precum si vitamina A, B si C sau proteine si fibre dietetice. Daca adaugam si compusii organici care au functie antiinflamatorie sau agentii antioxidanti, rezulta un fruct cu proprietati extraordinare.

 Fructe de soc

Asistenta in procesul digestiv

Desi majoritatea fructelor si legumelor te pot ajuta sa atingi nivelul de fibre dorit pentru ziua in curs, putine fructe iti pot oferi peste 40% din doza zilnica de fibre la o singura masa. Fructele de soc contin fibre dietetice care pot ajuta la eliminarea constipatiei, reduc excesul de gaz, si in general imbunatatesc sanatatea sistemului gastrointestinal. Fibrele mai pot ajuta la cresterea eficientei asimilarilor de nutrienti din intestine prin urmare putem obtine mai mult din mancare.

Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare

Se pare ca sanatatea inimii si fructele, legumele merg mana in mana si pentru un bun motiv. Nivelul ridicat de fibre ajuta la eliminarea excesului de colesterol din sistem si face loc pentru colesterolul bun de care are nevoie corpul. Acest lucru ajuta la scaderea sanselor de dezvoltare a aterosclerozei si alte probleme cardiovasculare. Nivelul crescut de potasiu din fructele de soc de asemenea protejeaza inima prin scaderea tensiunii vaselor de sange si a arterelor.

Imbunatatirea sistemului respirator

Cand vine vorba de tratarea unui gat inflamat, o tuse, raceala, bronsita sau orice alta afectiune a sistemului respirator, sucul din fructele de soc poate fi cea mai buna alegere. Ca multe siropuri de tuse, socul contine ingredienti activi ( bioflavonoizi) ce pot reduce inflamarea si iritarea si poate actiona chiar si ca expectorant pentru inlaturarea flegmei care poate retine agenti straini in glande. Sucul din soc este recomandat chiar si persoanelor care sufera de astm.

Cresterea imunitatii

Se pare ca discutia despre relatia dintre fructele de soc si efectele asupra sistemului imunitar este in voga. Au anumite calitati antibacteriale si antiinfectioase si sunt des folosite pentru indepartarea gripei in timpul sezonului rece cand lumea este predispusa la raceala. In plus, fructele de soc pot proteja organismul impotriva efectelor bolilor autoimune, chiar si impotriva diverselor simptome si dureri ale Sida.

Controlul diabetului

Cateva dintre ingredientele active antioxidante din fructele de soc lucreaza direct asupra pancreasului si regleaza nivelul de insulina si glucoza, astfel incat ofera stabilitate persoanelor care sufera de diabet sau ajuta non-diabeticii sa evite dezvoltarea acestei conditii.

Imbunatatirea sanatatii oaselor

In timp ce antioxidantii si compusii antiinflamatori ce se gasesc in fructele de soc pot preveni inflamarea durerilor articulare, nivelul ridicat de minerale esentiale contribuie la intarirea oaselor si la dezvoltarea unui nou tesut osos. Osteoporoza este o conditie cu care multe persoane in varsta au de-a face, dar cresterea densitatii oaselor in timpul tineretii poate amana aparitia acestei conditii considerabil.

Beneficii soc

Ingrijirea pielii

Fructele de soc sunt folosite din ce in ce mai des in cosmetica, in primul rand datorita bioflavonoizilor care imbunatatesc sanatatea pielii. Activitatea antioxidanta, combinata cu nivelul semnificativ de vitamina A, realizeaza un fruct perfect pentru prevenirea sau diminuarea ridurilor, disparitia petelor ce apar odata cu varsta si in general imbunatatirea tenului a celui mai mare si vizibil organ!

Scaderea in greutate

Cu nivelul ridicat de fibre dietetice, combinat cu efectul de „metabolism rapid” a unei „injectii” plina cu vitamine si minerale, obtinem un fruct ce ajuta la scaderea greutatii. Fibrele mentin starea de saturare, numarul caloriilor nu afecteaza doza zilnica si pe langa acestea, multe alte beneficii.

 https://www.organicfacts.net/elderberries.html