Blog

Fructele Aronia vs Fructele de Soc

Fructele Aronia vs Fructele de Soc

Probabil ca cel mai apropiat fruct in comparatie cu Aronia este fructul de soc. Avand in vedere ca sezonul rece si al gripei se apropie, cautarea remediilor holistice a inceput, pentru a intari sistemul imunitar si pentru a scurta perioada de timp sau severitatea unei boli. Atat aronia cat si socul asigura beneficii suplimentare pentru o dieta echilibrata si ajuta la mentinerea sanatatii si a starii de bine. Totusi exista diferente intre cele doua fructe si cea mai buna optiune per total se pare ca este aronia datorita concentratiei mare de antioxidanti.

Cu toate ca socul este cel mai apropiat de aronia prin flavonoizi si polifenoli, compusii antioxidanti din soc nu se pot masura cu cei din aronia pe scala ORAC ( Capacitate de absorbare a radicaliilor de oxygen). 100 g de soc  se situeaza la 14,697 pe aceasta scala, in timp ce 100 g de aronia se situeaza la 16,062 pe scala ORAC.

Atat aronia cat si socul asigura o sursa excelenta de fibre, vitamina A si vitamina C. In orice caz, aronia depaseste socul cand vine vorba de sursa de potasiu, fier, zinc chiar si magneziu. Aronia ofera un complex mai bun de vitamine si minerale necesar organismului pentru a-si mentine starea de sanatate.

Istoria celor doua fructe este asemanatoare prin faptul ca socul era folosit ca materie prima in medicina americanilor nativi. Era folosit pentru a incuraja munca, tratarea durerilor de cap si a febrei sau ca diuretic. Aronia era folosit de triburile americanilor nativi ca supliment in dieta sau ca un remediu pe baza de plante pentru tratarea durerilor sau ranilor, stimuland sistemul imunitar si ca tratament pentru o varietate mare de afectiuni.

La fel ca aronia, socul este crescut in principal in America de nord si Europa. Statul Missouri produce cea mai mare recolta de soc din lume, in timp ce statul Iowa este cel mai mare producator de aronia din Statele Unite iar Polonia este cel mai mare producator de aronia din lume.

Crengile, frunzele si ramurile socului contin o concentratie mica de cianura astfel incat nu sunt comestibile. Pe de alta parte, crengile, frunzele si ramurile fructului aronia sunt comestibile si sunt folosite in prepararea ceaiurilor datorita proprietatilor antioxidante.

Efectele secundare ale socului pot aparea in cazul medicamentelor imunosupresoare sau bolilor autoimune cum ar fi Lupus, Artrita reumatoida sau Scleroza multipla. Socul poate creste activitatea sistemului imunitar astfel amplificand simptomele bolilor autoimune. Socul este cunoscut ca actioneaza pe post de diuretic si nu este recomandat persoanelor cu probleme la rinichi. Socul de asemenea nu este recomandat femeilor insarcinate si poate agrava reactiile persoanelor alergice la caprifoi. In studiile preliminare efectuate in momentul de fata, nu au fost descoperite efecte secundare ale consumului de Aronia.

Avand in vedere ca sezonul rece se apropie si a crescut cautarea remediilor naturiste pentru imbunatatirea sistemului imunitar, atat aronia cat si socul pot oferi asistenta suplimentara. Totusi, tinand cont de comparatia dintre cele doua fructe, aronia are un plus de proprietati antioxidante.

Sursa: http://www.superberries.com/aroniaberry-vs-elderberry