Aromela

Fructele de soc inhibă direct virusul gripei în celulele umane

"Medicamentele populare și produsele pe bază de plante au fost folosite de milenii pentru a combate o gamă largă de afecțiuni, iar în acest proces se confundă oamenii de știință moderni care s-au luptat să înțeleagă beneficiile medicinale.


Acum, un nou studiu de la Universitatea din Sydney a dezvăluit exact modul în care un remediu popular popular - fructele de soc - atacă și inhiba virusul gripal. Virusul, una dintre principalele cauze ale mortalității la nivel mondial, afectează aproape 10 la sută din populația lumii și contribuie la un milion de decese anual.


În noua lor lucrare, oamenii de știință australieni descriu modul în care fructele de soc inhibă direct intrarea și replicarea virusului gripal în celulele umane, consolidând în același timp reacția imună a organismului la gripă.


De altfel, cunoscut sub numele de Sambucus nigra, socul este un fruct mic, bogat în antioxidanți, comun pentru Europa și America de Nord, care este încă consumat în mod obișnuit ca gem sau vin. Cu toate că proprietățile de combatere a gripei au fost observate de multă vreme, grupul a efectuat o examinare cuprinzătoare a mecanismului prin care fitochimicele, compuși care influențează pozitiv sănătatea, de la fructele de soc combat infecțiile gripei.


Studiul nostru a arătat că socul are un efect antiviral puternic puternic împotriva virusului gripei. Acesta inhibă etapele incipiente ale unei infecții prin blocarea proteinelor virale cheie responsabile atât de atașarea virală, cât și de intrarea în celulele gazdă, a spus dr. Golnoosh Torabian.


Cercetătorii au folosit fructele de soc crescute în comerț, care au fost transformate într-un extras de soc și au fost aplicate pe celule înainte, în timpul și după ce au fost infectate cu virusul gripal. Fitochimicele din sucul de soc s-au dovedit a fi eficiente la stoparea virusului infectării celulelor.


Spre surprinderea lor, cercetătorii au observat, de asemenea, că fructele de soc au fost și mai eficiente la inhibarea propagării virale în etapele ulterioare ale ciclului de gripă după ce celulele au fost deja infectate cu virusul.


"Această observație a fost dstul de surprinzătoare și destul de semnificativă, deoarece blocarea ciclului viral în mai multe etape are o șansă mai mare de a inhiba infecția virală.”


Studiul a dezvăluit, de asemenea, că extrasul de fructe de soc au stimulat celulele infectate să elibereze cytokine, o clasă de mesageri chimici pe care sistemul imunitar îi folosește pentru comunicarea între diferite tipuri de celule pentru a ajuta la coordonarea unui răspuns mai eficient împotriva agentului patogen invadator.


Echipa a atribuit, de asemenea, puternica activitate antivirală a fructelor de soc compușilor săi antioxidanti - fitonutrienți responsabili care dau fructului culoarea vie violet.


Sursa: Golnoosh Torabian, Peter Valtchev, Qayyum Adil, Fariba Dehghani. Anti-influenza activity of elderberry (Sambucus nigra). Journal of Functional Foods, 2019; 54: 353 DOI: 10.1016/j.jff.2019.01.031

Find us on
Newsletter

Aboneaza-te la newsletter si nu rata ultimele noutati si oferte!