Beneficii
DESPRE SOC:
Una dintre puţinele plante medicinale care se bucură de o mare popularitate în medicina populară este socul (Sambucus nigra L.), fiind cunoscut ca un arbust de leac.
Poate nu intamplator, florile de soc sunt printre primele de care ne bucuram la iesirea din iarna. Se stie, printre cei bătrîni, că în primăvară organismul omului iese mai slăbit şi mai predispus la îmbolnăviri, ca urmare a carenţelor în vitamine.
Frunzele de soc, uscate din toamnă, sau florile prospat culese, folosite la prepararea ceaiului, aduc corpului vigoarea aşteptată.
In unele ţări occidentale, ca Germania de exemplu, florile de soc se folosesc la prepararea prăjiturilor cu ideea că ele combat frigurile. În Elvetia se numeste “ceai elvetian”. In Slovacia, exista un obicei, potrivit căruia domniţele primeau de la ursiţi doi puieţi de soc negru, unul dintre care urmau să-l sădească lângă casă, iar pe celălalt – lângă hambar. Tocmai de aceea nu pare deloc întâmplător faptul că socul creşte, de regulă, în apropierea caselor ţărăneşti, lângă grajduri şi hambare. In „boala de apă" sau hidropie, ceaiul din rădăcină de soc face să se elimine apa din ţesuturi deosebit de repede.
Din boabele de soc se prepară dulceaţă sau gemuri pentru iarnă. Se folosesc, se spune, mai eficient decît o cură de struguri. O lingură din gemul de fructe de soc, amestecată într-un pahar cu apă, dă o excelentă băutură răcoritoare, cu bune rezultate în curăţirea rinichilor şi regularizarea stomacului. Boabele consumate uscate sunt la fel de folositoare, avand certe calitati diuretice.
Cateva utilizati principale: folosit ca antioxidant, controlul nivelul colesterolului din organism, imbunatateste vederea, creste rezistenta sistemului imunitar, ajuta la vindecarea gripei sau a tusei precum si a infectiilor cauzate de virusi cum ar fi amigdalita virala.
Ce spun altii despre soc:
1. Sursa: http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/soc-sambucus-nigra-11492361/
Socul este un arbust fructifer benefic pentru sanatate, util pentru un spectru larg de boli si afectiuni. Creste spontan in zonele de campie si deal, este foarte raspandit in Europa insa exista si pe alte continente (America). Poate fi intalnit si la munte, la marginea padurilor, preferand locurile insorite. La maturitate, planta atinge 6-10 m inaltime iar in unele tari este folosita ca si gard viu. Infloreste in perioada 15 mai – 15 iunie iar fructele se coc la sfarsitul toamnei, fiind consumate atat de oameni cat si de unele pasari. Fructele sunt bogate in vitaminele C, A, complexul B si saruri minerale, mai ales potasiu. Socul poate fi cultivat cu usurinta in gradini si condus prin taieri regulate ca si copac cu o tulpina si coroana sau lasat sa se dezvolte ca arbust.
Parti comestibile: florile si fructele (bine coapte). Frunzele sunt folosite in agricultura ecologica in preparate cu efect repelent (de alungare a insectelor).
De ce este important pentru copii si intreaga familie:
- fortifica sistemul imunitar – florile si fructele
- are proprietati antivirale fiind de ajutor in cazul racelilor, gripei, febrei, bronsitei, inflamarilor, herpesului si chiar HIV ; oamenii de stiinta israelieni au creat un medicament pe baza de fructe de soc, pentru gripa si tuse si l-au probat in timpul unei epidemii; s-a constatat ca socul contine doi compusi extrem de activi care impiedica patrunderea virusurilor in celulele cailor respiratorii
- ajuta in caz de tuse (florile, sub forma de ceai)
- dizolva si elimina mucusul - florile si fructele
- are proprietati diuretice – fructele
- ajuta in tratarea amigdalitelor (siropul de fructe de soc se pare ca este foarte util in acest caz, conform medicului antropolog John Heinerman (vezi “Heinerman’s Encyclopedia of Fruits, Vegetables and Herbs)
- trateaza problemele pielii (acnee, mancarimi, diverse forme de dermatita, arsurile) - fructele
- are actiune sudorifica (provoaca transpiratia abundenta si astfel reduce febra) - florile
- trateaza reumatismul si sciatica, hemoroizii – in special fructele
- are efect galactogog (creste secretia lactata la mamele care alapteaza) – fructele
„Fructele de soc fac parte dintre cele mai tentante si nemaipomenite fructe de pe pamant. In primul rand, prin culoarea violet, frumusetea lor vizuala este pur si simplu irezistibila. Aceste bobite mici si minunate sunt dotate cu foarte multe substante nutritive ce ne confera nenumarate beneficii asupra sanatatii si frumusetii noastre.
Fructele de soc au actiune laxativa, vitaminizanta, mineralizanta, antinevralgica, antiseptica, diuretica, galactogoga. Fructele sunt utilizate mai ales in constipatii. In doze mari produc stari de voma, arsuri epigastrice, iritarea gatului, insuficienta respiratorie, convulsii.
Fructele de soc : beneficii pentru sanatate
Fructele de soc ajuta la intarirea sistemului imunitar. Ele au o concentratie mare de vitamina C, flavonoide, antociani și multi alti antioxidanti puternici, motiv pentru care sunt un ingredient ce stimuleaza sistemul imunitar. Fructele de soc sunt un remediu natural pentru prevenirea infectiilor virale si bacteriene cum ar fi tusea, raceala, gripa si amigdalita.
Previn aparitia cancerului. Datorita continutului ridicat de antioxidanti, boabele de soc fac minuni in prevenirea si cresterea celulelor canceroase. Mai mult, acesti antioxidanti duc o lupta puternica impotriva radicalilor liberi care au tendinta de a deveni cancerigeni daca nu sunt luati in calcul.
Regleaza nivelul colesterolului in corp. Extractul de fructe de soc contine cantitati generoase de glucozide, o substanta cunoscuta pentru reducerea nivelului de colesterol „rau” din corpul uman. Celor cărora au probleme cu colesterolul (colesterol crescut) li se recomanda sa incorporeze in dieta lor zilnica fructe de soc.
Au efect de intinerire a pielii. Infuzate cu proprietati anti imbatranire si de combatere a radicalilor liberi, boabele de soc mentin pielea radianta si tanara pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, acestea actioneaza ca un agent natural de detoxifiere, tinand astfel la distanta afectiuni dureroase ale pielii cum ar fi acneea, arsurile si cicatricele.
Confera o vedere mai buna. Timp de secole morcovii au fost cunoscuti pentru propritatile lor de consolidare a vederii, dar daca morcovii nu sunt pe gustul cuiva, atunci poate incerca fructele de soc. Cu un continut ridicat de vitamina A si B6, aceste fructe ajuta la reducerea si prevenirea diferitelor afectiuni oculare, cum ar fi degenerescenta maculara si glaucomul, asigurand o vedere durabila.
Fructele de soc sunt o sursa puternica de vitamine si minerale esentiale. Aceste substante nutritive puternice fac din fructele de soc o gustare sanatoasa cu excelente proprietati de vindecare. Se cunoaste ca 100 de grame de fructe de soc contin 60% vitamina C, 12% vitamina A, 11% vitamina B6, 5% tiamina și 4% riboflavina. Toate aceste vitamine lucreaza impreuna pentru a mentine corpul sanatos si mereu in forma.
Aceste fructe de padure comestibile, adica fructele de soc, detin, de asemenea, un continut mineral remarcabil. Consumate in mod natural au 9% fier, potasiu 8% si 4% calciu si fosfor. Boabele de soc asigura o buna functionare a tuturor sistemelor corpului.
În plus, fructele de soc pot fi un mare plus in dieta ta, daca esti in cautarea unui fruct bogat in fibre care poate stimula sistemul digestiv. O singura portie de soc este suficienta pentru a satisface 28% din necesarul de fibre de zi cu zi si mentine sistemul digestiv intr-o functionare eficienta. Inca mai ai timp sa incepi o dieta pentru ca urmeaza sezonul fructelor de soc. Trebuie sa stii, daca ai posibilitatea sa le culegi direct, ca, fructele de soc se coc diferit, pe rand. Asa se intampla in cazul socului – florile de soc infloresc pe rand, la fel, si fructele se coc pe rand, deci e posibil sa gasiti intr-un soc fructe stafidate, fructe verzi si fructe ajunse la maturitate.
In ciuda numeroaselor beneficii asupra sanatatii si a frumusetii, ar trebui sa fii atent la utilizarea fructelor de soc deoarece contin o cantitate mica de cianura otravitoare. Aceasta poate deveni daunatoare pe termen lung. Fii atent la cantitatile consumate.
Asigura-te ca fructele pe care le folosesti sunt pe deplin coapte. Exista mai multe varietati de boabe de soc, insa cele negre sunt cele mai potrivite pentru consumul intern.
Femeile insarcinate si persoanele care sufera de boli grave ale sistemului imunitar ar trebui sa evite consumul fructelor de soc.
Descopera comoara din gradina bunicii tale: o tufa de soc negru, situata in gradina proprie sau in gradina bunicii, valoreaza aproape tot atat de mult cat o farmacie naturista!
Proprietatile terapeutice ale socului negru sunt cunoscute inca din antichitate.
In Grecia, Hippocrate ii atribuia proprietati diuretice; in Evul Mediu, la vechii germani, socul negru era considerata o planta sfanta, fiind folosita si ca planta medicinala.
Slavii antici credeau ca socul nu poate fi lovit de fulger, nu trebuie adus in casa si nici ars.
Efectele terapeutice ale socului negru sunt cunoscute si folosite de-a lungul multor secole de catre popoarele din America de Nord, Europa, Asia si Africa de Nord. O asemenea popularitate, desigur, nu poate fi intamplatoare.
Fructele coapte contin aminoacizi, bioflavonoide, carotenoide, flavonoide (quercetina, antocianine), zaharuri, taninuri, vitamina A, B si C in cantitati mari. Important este sa nu folosesti tulpina, frunzele si fructele necoapte de soc negru, care contin un nivel ridicat de glicozide toxice de cianuri!
Proprietatile terapeutice ale socului negru sunt: tonic general, antioxidant, imunostimulator, detoxifiant, sudorific, antipiretic, antialgic, antitusiv, expectorant, emolient, decongestiv, diuretic, laxativ, antiseptic (antibacterian si antiviral), antiinflamator, antiedematos, anticelulitic, antialergic, galactogog, vitaminizant, mineralizant.
Extractul din fructele de soc negru este recomandat a fi utilizat in: stari de oboseala cronica si stres, imunitate deficitara, raceala si gripa, guturai, detoxifierea organismului, raceala, gripa, febra, rinite inflamatorii, tuse uscata, faringita, amigdalita, sinuzita, bronsita, astm bronsic, pneumonie, artrita, artroza, nevralgii intercostale, sciatica, guta, nefrita, pielonefrita, cistita, litiaza urinara, colica renala, obezitate, cure de slabire, tulburari hormonale, chist ovarian, ovare polichistice, fibrom uterin, mastoza fibrochistica, psoriazis, alergie cutanata, dermatozee, acnee, cancer.
Dintre toate speciile de soc, cea mai răspândită în flora spontană de la noi este Sambucus nigra, adică socul cu fructe negre. În copilărie am fost învățată – ca mulți alții – că bobițele acelea indigo care atârnau în ciorchine prin bălăriile de la marginea satului sunt toxice și sub nici o formă nu aveam voie să le mâncăm. Astăzi, descopăr lucruri noi despre o plantă pe care o credeam bine știută.
Fructele crude ale majorității speciilor de soc conțin o substanță chimică aglicozidă care, în urma procesării în organism, se transformă în cianură. Acest cuvânt pe care l-am învățat în adolescență din carțile Agathei Christie mă duce automat cu gândul la otrăvire, însă adevărul este că ar fi nevoie de o cantitate uriașă ca intoxicația să se întâmple. O mână de fructe coapte de soc nu o să vă facă nimic, mai mult de atât ar putea provoca cel mult un deranj la stomac persoanelor sensibile. Gustați fără teamă și vă veți învăța propria limită. Însă, gătite, toate fructele de soc devin cât se poate de ușor digerabile și delicioase și este cu atât mai minunat că ele pot fi preparate în modalități variate, la fel de bine ca afinele, de exemplu.
Și acum adevărata supriză. Sambucus nigra, adică socul de la noi, este singura varietate a cărei fructe devin comestibile fără restricții în momentul în care s-au copt complet. Dar, dacă vă este încă teamă să va expuneți familia la fructele de soc despre care ați învățat atâta timp că sunt toxice, încercați-le gătite. Căldura focului anihilează toxina cianidică.
Când spunem soc, cu toții ne-am obișnuit de mici să ne gândim la socată. Părinții mei o preparau în damigene imense, cu miere și lămâie și era cu atât mai bună cu cât era lăsată câteva zile la fermentat.
Iată cum le folosesc alții:
În Anglia se face un sos pentru mâncare cu bobițe de soc, chutney cum îi spun ei.
În regiunile germanice există un fel de mâncare tradițional numit Fliederbeersuppe, care este o supă de fructe de soc.
Ungurii folosesc și ei fructele și fac un soi de palincă.
În Suedia snapsul aromatizat cu fructe de soc este o băutură populară.
Belgienii au Beers Vlierke, berea cu fructe de soc
Iar în țările de limbă engleză este bine cunoscut Elderberry Wine, vinul de soc.
Un studiu publicat în Journal of Alternative Complementary Medicine a relevat că dintre subiecții suferind de influenza B cei tratați cu extract din fructe de soc, în opoziție cu cei cărora li s-au dat medicamente placebo, s-au recuperat mult mai rapid. Alte studii asemănătoare au demonstat că acest tip de extracte sunt benefice în cazurile de răceală, vindecând pacientul mult mai repede.
Din timpuri străvechi socul a fost folosit ca plantă medicinală în special în afecțiunile legate de aparatul respirator, în cure de slăbire, sau pentru ameliorarea cirozei – pe internet există multe articole despre beneficiile terapeutice ale acestei plante, dacă vreți să căutați mai departe.
DESPRE ARONIA:
Aronia sau Scorusul negru este un arbust fructifer aproape necunoscut in Romania cu calitati insa remarcabile (a nu se confunda cu Scorusul de munte cu care este inrudit). La noi este cunoscut sub numele de Scorus negru insa calitatile acestuia au fost date uitarii. Daca pana acum erai obisnuit sa ti se spuna ca afinele, merisoarele si catina sunt fructe cu proprietati terapeutice minunate, dupa ce vei cunoaste aronia, vei fi convins ca acesta este fructul “rege”.
Aronia provine din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1000-1200 de metri, pe soluri umede si acide.
Este un arbust rezistent, pe care frigul nu il doboara. Fructele produse de Aronia sunt considerate superfructe. Sunt mici, de culoare neagra sau rosie, in functie de specie, si au un gust amarui (cele negre au un gust mai puternic decat cele rosii care sunt putin mai dulci).
Aronia este cunoscut in lume datorita faptului ca fructele contin o cantitate impresionanta de antioxidanti, de 15 ori mai multi decat afinele sau rodiile. Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul).
Boabele de aronia contin vitamina P, ce ajuta la fixarea vitaminei C in organism.
Boabele de aronia sau scorusele au utilizari medicinale, tocmai datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contin, acestea previn si trateaza bolile copilariei, anumite boli ale ficatului si vezicii biliare, inflamatiile stomacului, alergiile si bolile de piele.
Ce spun altii despre aronia:
Povestea acestui arbust multianual, Aronia melanocarpa, pleacă din estul Americii de Nord, acolo unde îşi are originea. Băştinaşii acelor locuri l-au cultivat de-a lungul timpului pentru longevitatea, rezistenţa şi proprietăţile sale curative. Arbustul de aronia face parte din familia Rosaceae si este recunoscuta sub denumirile americane de Black Chokeberry sau Redberry.
A fost adus de ruși din America în Europa, este foarte rezistent la frig, fiind cultivat chiar și în Siberia. Dar la faima aroniei au contribuit și rezultatele cercetarilor științifice care au relevat efectele benefice în tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Datorita proprietăților ei, aronia a fost introdusă în dieta cosmonauților ruși in anul 1959.
Există doua specii de aronia, una cu fructe de culoare închisă (scoruș negru) și alta cu fructe roșii.
Ce substanțe nutritive conțin fructele de aronia?
Aronia conține substante active si celelalte componente esențiale în forma lor naturală, în special polifenolii și vitamine niacina, riboflavina (B2), acid folic, vitaminele E, A, K, precum și minerale: potasiu, iod și fosfor.
Superfructele de aronia au un conținut foarte mare de antioxidanți, mult mai mare decât afinele (de 15 ori mai mare), merișorul sau rodiile. Au un conținut mare de proantocianine (care se găsesc și în semințele de struguri) și acid chinic (de 10 ori mai mare decât merișorul)!
Conținutul în vitamina P (care ajută la fixarea vitaminei C în organism) este mai ridicat decât în orice alt fruct (conține de 5 ori mai multa vitamina P decât strugurii). Fructele de aronia sunt o soluție puternică împotriva radicalilor liberi. Proporția polifenolilor deosebit de mare poate reduce stresul oxidativ.
Cum să folosim și să consumăm aronia?
Acestea au gust amar şi astringent. Dar congelarea lor le mai “taie” din gustul lor amar (reduce cantitatea de tanine) și capată un gust mai dulceag.
Fructele de aronia se pot folosi şi la prăjituri, aşa cum se folosesc şi alte fructe de pădure, smoothie-uri şi se pot prepara şi gemuri sau dulceţuri din ele. De asemenea, din fructe se extrage un pigment puternic care este folosit în industria alimentară.
Fructele le putem usca ușor acasă, dacă le punem la uscat pe o hârtie, într-un strat subțire. Fructele uscate pot fi rehidratate în timpul iernii și apoi folosite la fel ca fructele proaspete.
Din fructele uscate se poate face de asemenea și ceai, dar prin fierbere o parte dintre vitamine vor fi distruse. De aceea, cel mai indicat pentru menținerea proprietăților fructelor este sucul de aronia. Dacă este obţinut prin presare la rece, sucul de aronia păstrează din proprietăţile antioxidante şi din conţinutul de vitamine. În plus, sucul este indicat să fie consumat cu jumătate de oră înainte de masă, câte 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile (necesarul zilnic de vitamina P este de 50-100mg), timp de cel mult o lună.
- Sursa: http://suntfericita.manager.ro/aronia-un-fruct-cu-numeroase-beneficii-pentru-sanatate-4513.htm
Aronia este fructul unui arbust inrudit cu macesul si face parte din familia Rosaceae. Fructul este mic, de culoare neagra si are gust amar si astringent.
Datorita taninurilor, fructele de Aronia au proprietati astringente. Fiind o bogata sursa de vitamine naturale si beta-carotenoizi, ele maresc capacitatea de aparare a organismului, prevenind infectiile bacteriene si virale si ajuta la refacerea organismului.
Fructele pot fi consumate ca atare, preparate in dulceturi sau sucuri, ori uscate. Din fructele uscate se recomanda prepararea unei infuzii: o lingura de fructe la o cana cu apa fiarta. Se beau 2-3 cani de ceai pe zi.
Fructele acestui arbust sunt deosebit de nutritive. Ele contin, printre altele, tanin, zaharuri, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, PP si E, saruri minerale si numerosi antioxidanti.
Aronia scade cantitatea de glucoza din sange si pastreaza sanatatea creierului, fiind utila in depresii si insomnii.
Aronia este de asemenea recomandata ca si tonic, pentru combaterea stresului si oboselii.
Cantitatea mare de antioxidanti ajuta la incetinirea procesului de imbatranire. Multe companii farmaceutice, dar si producatori de cosmetice utilizeaza extracte din Aronia ca ingredient pentru diverse produse.
Sucul de aronia are efect tonic general: creste vitalitatea, ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii, stimuleaza regenerarea musculara si osoasa, imbunatateste metabolismul. Acesta este indicat sa se bea inainte de masa, cu 20-30 minute, cate 50 ml de 3 ori pe zi, timp de 20-30 de zile.
Proprietatile antiseptice ale sucului de aronia il recomanda ca un remediu puternic in raceli, prevenirea infectiile virale si bacteriene.
Studiile au demonstrat ca afinele, murele si aronia incluse in alimentatie pot ajuta la prevenirea pierderilor de memorie.
Printre afectiunile in care fructele de Aronia pot fi folosite ca adjuvant se numara:
- suferinte ale ficatului si vezicii biliare;
- boli ale stomacului si sistemului digestiv;
- alergiile si rinitele;
- boli de piele;
- boli de inima;
- intoxicatii si iradiatii;
- hipertensiunea arteriala;
- arteroscleroza si alte afectiuni ale vaselor de sange si capilarelor;
- boli contagioase ale copilariei (varsat de vant, varicela, variola etc.);
- diverse tipuri de cancer;
- afectiuni ale tiroidei, inclusiv diabet.
Daca pana acum afinele, merisoarele si catina erau considerate principalele fructe cu proprietati terapeutice antioxidante, aronia si-a facut recent loc pe aceasta lista. Originar din America de Nord, arbustul de aronia a fost adus in Europa la sfarsitul secolului XIX. In anul 1948 a fost înfiintata în zona Sankt Petersburg o cultura de 20.000 de arbusti.
Arbustul inforeste primavara si face flori asemanatoare celor de mar. Fructele se coc la sfarsitul verii sau chiar toamna. Aronia produce fructe rosii sau fructe negre, in functie de soi, ce sunt consumate pentru tratarea bolilor de inima, diabetului, problemelor colonului, cancerului sau a unor afectiuni cerebrale. Aronia este subiectul de interes pentru cercetatori, care ii descopera din ce in ce mai multe beneficii pentru sanatate.
Sucul de aronia, are un continut ridicat de antioxidanti, in special antocianina, este un remediu natural eficient in prevenirea si tratarea numeroaselor afectiuni.
- este un excelent tonic general
- ajuta la detoxifierea organismului
- previne bolile cardiovasculare
- sustine elasticitatea vaselor de sange
- imbunatateste acuitatea vizuala
- efect antihistaminic
- este un bun antiinflamator
- este anticancerigen
- regleaza nivelul glicemiei din sange
- ajuta la controlul greutatii
Fructele de aronia contin cel mai mare aport de antioxidanti, din gama berries, intrecand afinele si coacazele. De asemenea, cercetatorii spun ca aronia este unul dintre cele mai bogate fructe in flavonoizi: antocianine si proantocianidine, responsabili de lupta impotriva radicalilor liberi. Studiile stiintifice arata concentratii foarte ridicate de polifenoli, flavonoizi, antocianine si antioxidanti in fructul de aronia. Mai mult, are in compozitia sa vitaminele B2, B6, C, E, acid folic.
Mai mult, consumul de aronia ajuta la sanatatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului si a coordonarii, dar si pentru Alzheimer. Aronia ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange, obezitate, tensiune arteriala ridicata, nivel de colesterol anormal. O dieta care include suc de aronia imbunatateste raspunsul la insulina si ajuta in scaderea glucozei din sange. Studiile au aratat ca participantii care au consumat un pahar de suc de aronia pe zi timp de 6 saptamani au resimtit o schimbare de 22% in ceea ce priveste sensibilitatea la insulina.
Aronia, fructul de care se vorbeste tot mai des si despre care auzim ca are multe beneficii pentru sanatate!
Aronia este fructul unui arbust provenit din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1000-1200 de metri. Aronia este un arbust inrudit cu macesul facand parte din familia Rosaceae.
Aronia este foarte rezistent si frigul nu il doboara, rezistand pana la temperaturi de -30 de grade Celsius.
Fructele produse de Aronia sunt considerate superfructe. Sunt mici, de culoare neagra sau rosie, in functie de specie, si au un gust amar si astringent. In ciuda gustului care nu este o delicatesa dar nici nu este rau, proprietatile fructelor de Aronia sunt extraordinare si o recomanda pentru a fi utilizata in multiple afectiuni.
Aronia sunt fructe de padure cu un efect tonic general, ce cresc vitalitatea si au multiple proprietati benefice pentru sanatate: imbunatatesc sistemul imunitar, echilibreaza metabolismul si scad nivelul hormonilor de stres.
Aronia sunt fructe bogate in proantocianine, substanţe care se gasesc şi in seminţele de struguri. Consumand 100 g din fructe de aronia vom acoperi necesarul zilnic de acid folic. De aceea aronia sunt indicate si pentru femeile insarcinate. Fructele de aronia sunt hipotensive si, datorita continutului de inulina, sunt indicate pentru diabetici.
Aronia este recomandat de si datorita continutului ridicat in vitamina P (mai ridicat decat in orice alt fruct). Vitamina P are, printre altele, rolul de fixare a vitaminei C in organism si de a reface tonusul vaselor capilare. Aronia contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii. 100 ml de suc de aronia pe zi sau 15 g de fructe de padure Aronia sunt suficiente pentru a acoperi nevoile de zi cu zi cu substante vitale importante. Din fructe se obtine suc, prin metoda presarii, care din punct de vedere a structurii chimice si intrebuintarii este identic fructelor proaspete.
Aronia (de asemenea cunoscut si ca aronia berry sau choke berry) s-a dovedit a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanti ai naturii. Fructele de aronia contin de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
Testul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) arata ca nivelul de antioxidanti ai fructelor de aronia este de 16062 pentru 100g. Este cea mai mare valoare dintre fructe cu exceptia zmeurei negre (o varietate rara de zmeura)
La faima aroniei au contribuit si rezultatele unor cercetari stiintifice care au relevat efectele benefice in tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare si a cancerului.
Indicatii aronia:
Sucul de aronia, are un continut ridicat de antioxidanti, in special antocianina, este un remediu natural eficient in prevenirea si tratarea numeroaselor afectiuni:
– aronia este un excelent tonic general, creste vitalitatea, ajuta la depasirea caderilor nervoase si suprasolicitarii, stimuleaza regenerarea musculara si osoasa, imbunatateste metabolismul;
– aronia ajuta la detoxifierea organismului;– aronia previne bolile cardiovasculare si sustine elasticitatea vaselor de sange;
– aronia imbunatateste acuitatea vizuala;
– aronia are efect antihistaminic fiind benefic persoanelor sensibile si predispue la alergii;
– aronia este un bun antiinflamator;
– aronia este anticancerigen;
– aronia regleaza nivelul glicemiei din sange;
– aronia ajuta la controlul greutatii;
– aronia reduce efectele radiatiilor fiind recomandat persoanelor care folosesc in exces calculatorul, telefonul mobil, televizorul; antioxidantii puternici distrug radicalii liberi care afecteaza membranele si continutul celulelor;
– aronia creste imunitate si aronia este recomandata ca un remediu puternic in raceli, prevenirea infectiile virale si bacteriene.
-aronia proprietatile lui il face benefic pentru intreaga familie precum si pentru copii, diabetici, atleti, pacientii care urmeaza un tratament complex.
Informatii utile despre aronia:
Superfructele de aronia au un continut foarte mare de antioxidanti, mult mai mare decat afinele (de 15 ori mai mare), merisorul sau rodiile.
Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul).
Continutul in vitamina P al fructului de aronia este mai ridicat decat in orice alt fruct (vitamina P ajuta la fixarea vitaminei C in organism). Fructul aronia contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii.
Consumati frecvent Aronia pentru beneficiile ei. Zi de zi suntem bombardati de radicali liberi si suntem supusi stresului oxidativ astfel ca avem nevoie de superalimente de genul Aronia sau altele pentru a ne reechilibra organismul si sistemul imunitar.
Profil nutritional
Fructele de aronia contin cel mai mare aport de antioxidanti, din gama berries,intrecand afinele - de 15 ori mai mare si coacazele. De asemenea, cercetatorii spun ca aronia este unul dintre cele mai bogate fructe in flavonoizi: antocianine si proantocianidine, responsabili de lupta impotriva radicalilor liberi.
Studiile stiintifice arata concentratii foarte ridicate de polifenoli, flavonoizi, antocianine si antioxidanti in fructul de aronia. Mai mult, are in compozitia sa vitaminele B2, B6, C, E, acid folic.
Continutul in vitamina P (care ajuta la fixarea vitaminei C in organism) este mai ridicat decat in orice alt fruct (contine de 5 ori mai multa vitamina P decat strugurii). Fructele de aronia sunt o solutie puternica impotriva radicalilor liberi. Proportia polifenolilor deosebit de mare poate reduce stresul oxidativ.
Utilizari culinare
Fructele sunt folosite pentru prepararea siropului, a sucurilor, jeleurilor de fructe si a ceaiului (uneori in amestec cu coacaz negru). Utilizarea este limitata din cauza gustului acru si astringent al fructelor proaspete, acestea fiind amestecate cu multe alte fructe in produsele comerciale.
Utilizari medicinale
Rusii au fost primii care le-au utlizat in medicina ca antihipertensiv si antiaterosclerotic natural. Pe langa aceste calitati, preparatele din aronia sunt folosite uneori in aclorhidrie, avitaminoze, ca remediu impotriva hemoroizilor si in convalescenta.
Sucul si extractele mai erau indicate in tratamentul victimelor radiatiilor.
Mai mult, consumul de aronia ajuta la sanatatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului si a coordonarii, dar si pentru Alzheimer.
Aronia ajuta si la scaderea nivelului de zahar din sange, obezitate, tensiune arteriala ridicata, nivel de colesterol anormal. O dieta care include suc de aronia imbunatateste raspunsul la insulina si ajuta in scaderea glucozei din sange. Studiile au aratat ca participantii care au consumat un pahar de suc de aronia pe zi timp de 6 saptamani au resimtit o schimbare de 22% in ceea ce priveste sensibilitatea la insulina.
DESPRE MUR:
Murele ne cuceresc in primul rand prin aroma lor intensa si gustul dulce-acrisor. Daca descoperim si numeroasele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii, rapid acest fruct va devine cel mai iubit dintre fructele de padure.
Întâlnit aproape în toate zonele țării, apreciat pentru fructele sale delicioase, murul este și una dintre cele mai vechi plante medicinale, mărturii despre folosirea ei în medicină datând din vremea lui Hippocrate (sec. al IV-lea î.Hr.).
Fiind fructe sălbatice, procurarea lor era dificilă. In ultima perioada au aparut plantații de mure „domestic”, astfel incat in perioada iulie-octombrie, se pot gasi in starea lor naturala. Daca dorim sa ne bucuram de ele si in extrasezon, acestea se pot congela sau utiliza sub forma de suc natural.
Murele sunt adevărate surse de vitamine, în special cele din complexul B. De asemenea, sunt foarte bogate în vitamina C si au un conținut foarte mare de minerale (magneziu, fier, fosfor, seleniu, zinc, potasiu).
Fiind bogate în polifenoli, fructele de mure au un puternic efect antitumoral, ceea ce înseamnă că luptă cu tumorile și ajută la prevenirea formării acestora.
Murele ajută și în lupta unor boli precum cancerul de sân, col uterin, cavității bucale, constipație (trebuie mâncate dimineața, pe stomacul gol), diabet, alergii, ciclu menstrual neregulat, arsuri gastrice.
De asemenea, deloc de neglijat este faptul că murele ajută la prevenirea îmbătrânirii premature datorită faptului că sunt foarte bogate în substanțe antioxidante, care protejează organismul de radicalii liberi, degenerarea ADN-ului și apariția unor afecțiuni specific vârstnicilor. Pentru un efect sigur al acestora, este de preferat să consumați fructele proaspete sau congelate.
Ce spun altii despre mur
Murele sunt bogate in resveratrolul, un puternic antioxidant si contin: vitamine si minerale, oligoelemente si substante active cu rol antiinflamator, antibacterian, antiimbatranire si totodata rol anticancerigen.
Murele sunt bogate in: vitamina C; antioxidanti (resveratolul); acid folic; fier; magneziu; tanin ; luteina (protejeaza ochii si pielea de razele UV); vitamina E; calciu; complexul B: B1, B2, B3, B5, vitamina B6; fosfor; potasiu; sodiu; cupru; seleniu (combate anxietatea si depresia) mangan; zaharuri de buna calitate, proteine si foarte putine grasimi vegetale.
Murele ne intaresc oasele prin continutul ridicat de calciu, fosfor si magneziu. Prin continutul in antioxidanti si resveratrol murele au rolul de a reduce stresul odixativ si de a preveni un numar mare de boli care au la baza acest stres: ateroscleroza, bolile de inima, cancerul etc. Prin continutul de vitamine, minerale si oligoelemente, precum si proteine murele intaresc sistemul imunitar. De asemenea substantele continute de mure au proprietati antiinflamatoare si antibacteriene.
Murele au un rol important in detoxifierea hepatica si previn ficatul gras (steatoza hepatica). Prin continutul ridicat in fibre, murele stimuleaza detoxiferea colonica si peristaltica intestinala, combatand constipatia. Murele ajuta in lupta contra aterosclerozei, reduc stresul oxidativ si scad colesterolul rau: LDL-colesterol. Murele au un continut ridicat in tanine, astfel ca prezinta efect antiinflamator, antibacterian si antihemoragic, contractand vasele sangerande (in medicina traditionala murele erau folosite ca pansament pentru ranile deschise superficiale, dar si pentru vanatai).
Prin continutul de vitamine, in special vitamina A, murele protejeaza vederea precum si ochii de patologii ca glaucom sau cataracta. O proprietate excelenta pe care o au toate “vegetalele mov” consta in preventia cancerului. Murele previn anemia prin continutul ridicat de acid folic, vitaina C si fier.
Ca si alte fructe de padure, murele contin numeroase substante nutritive, cum ar fi vitamine, minerale, antioxidanti si fibre alimentare, care sunt esentiale pentru o sanatate optima.
Ele sunt sarace in calorii, 100 g fructe de padure avand numai 43 de calorii. Cu toate acestea sunt bogate in fibre solubile si insolubile (100 g boabe intregi contin 5,3 g sau 14% din DZR), xilitol, un substitut al zaharului sarac in calorii si fiind prezent in fruct se absoarbe mai lent decat zaharul obtinut din trestia de zahar.
Murele au cantitati semnificativ de mai mari de fitochimicale, flavonoizi fenolici, cum ar fi antociani, tanin, acid elagic quercetin, acid galic, cyanidins, pelargonidins, catechine, kaempferol si acid salicilic. Studiile stiintifice arata ca acesti compusi antioxidanti pot avea beneficii importante de crestere a rezistentei impotriva cancerului, imbatranirii , inflamatiei si in bolile neurologice.
Fructele de padure proaspete sunt o sursa excelenta de vitamina C (35% din DZR/100 g), care este un puternic antioxidant natural. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta la dezvoltarea rezistentei impotriva agentilor infectiosi, inflamatori si la eliminarea radicalior liberi din organism.
Acestea contin cantitati importante de vitamina A, vitamina E, vitamina K (16% din DZR/100 g).
Murele au o valoare ORAC (capacitatea de absorbtie a radicalilor liberi) de aproximativ 5347μmol ET la 100 de grame.
Mai mult, murele contin o cantitate mare de minerale cum ar fi potasiu, mangan, cupru si magneziu. Cuprul este necesar in metabolismul osos, precum si in productia de celule albe si rosii. Ele contin un nivel moderat de vitamine din complexul B, cum ar fi piridoxina, niacina, acid pantotenic, riboflavina si acid folic. Aceste vitamine functioneaza in calitate de cofactori ce ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii, proteinele si grasimile.
Negre-lucioase cu nuanţe de roşu şi albăstrui şi cu o aromă discretă, murele ne îmbie să le încercăm gustul dulce-acrişor. Sub aspectul atractiv ele ascund însă o mulţime de beneficii pentru sănătate, care merg de la îmbunătăţirea aspectului pielii până la prevenirea cancerului.
Murele înmagazinează o cantitate mare de vitamine, minerale şi acizi organici, necesari pentru buna funcţionare a organismului. Sunt foarte bogate în vitamina C şi bioflavonoide, substanţe cu un puternic efect antioxidant, spun specialiştii citaţi de huffingtonpost.ca. De fapt, murele se numără printre fructele care conţin cea mai mare cantitate de antioxidanţi, ce ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, curăţând organismul de substanţe nocive. Specialiştii subliniază însă că pentru a putea beneficia de aceste proprietăţi ale fructelor este necesar ca ele să fie consumate în stare proaspătă. Şi cele congelate îşi păstrează proprietăţile, însă într-o măsură mai mică.
Fructele de mur au o valoare nutritivă ridicată, conţinând o cantitate mare de fibre. În schimb, au un conţinut foarte redus de sodiu, iar un pahar de mici dimensiuni are doar 62 de calorii. Fibrele ajută la o digestie bună, previn constipaţia şi arsurile gastrice şi protejează împotriva cancerului cu localizare digestivă, inclusiv a cancerului de colon. Efecte benefice asupra aparatului digestiv are şi taninul, un acid conţinut de asemenea de mure, care reduce inflamaţia intestinală, atenuează durerile cauzate de hemoroizi şi calmează efectele diareei.
Printre substanţele benefice conţinute de mure se numără şi polifenolii, care combat efectele îmbătrânirii. Printre altele, aceştia ajută la rejuvenarea pielii, oferind un aspect tineresc celor care consumă mure cu regularitate, dar şi la menţinerea creierului în stare alertă. În plus, polifenolii protejează împotriva cancerelor induse prin iradiere, dar şi a celor cu determinare hormonală. În ceea ce priveşte acest ultim tip de cancer, murele luptă cu mai multe arme. Potrivit formula-as.ro, anumite substanţe din compoziţia murelor se fixează pe receptorii hormonilor estrogeni din organism, prevenind astfel proliferarea şi recidiva cancerului de sân sau de col uterin. Unele studii arată că anumiţi compuşi naturali ai acidului salicilic, prezenţi în fructele de mur, sunt toxici pentru celulele canceroase din ţesutul mamar.
Vitamina K din mure ajută la relaxarea musculară, fructele fiind folosite de unele femei pentru a ameliora durerile naşterii. Consumat regulat, sucul de mure poate ajuta la reglarea ciclului menstrual şi la menţinerea unui sistem circulator sănătos, prevenind apariţia cheagurilor de sânge.
DESPRE SUCURILE NATURALE AROMELA
Sucurile naturale AROMELA sunt sucuri obtinute din fructe ecologice, presate la rece si apoi pasteurizate, in vederea utilizarii intr-o perioada mai mare de timp.
În procesul de pasteurizare, temperatura produsului creşte rapid, apoi coboară. Procesul este în întregime sigur şi sănătos şi similar cu pregătirea conservelor de casă pentru iarnă. Totuşi diferită de procesul realizat în casă şi datorită soluţiilor avansate, pasteurizarea minimizează pierderea de vitamine sensibile la temperatură, săruri minerale sau macronutrienţi. Rolul procesului este acela de a păstra valoarea nutritivă, distrugând, în acelaşi timp, microorganismele şi enzimele, care, păstrate în suc, ar conduce la procesul natural de fermentaţie.